Циклус Александра Петровића

У Југословенској кинотеци ове недеље биће приказан опус филмова вероватно најзначајнијег редитеља црног таласа домаће кинематрографије - Александра Петровића. Човек кога је Марсел Мартен, филмски критичар, назвао најсјанијим од редитеља Југословенског новог таласа или како ће касније бити етикетиран и именован црни талас, снимио је неколико ремек дела седме уметности у тридесетогодишњој каријери.

Свакако најзначајнији филм овог аутора јесу Скупљачи перја добитник Гран прија на фестивалу у Кану 1967. године, коме је за длаку избегла Златна Палма, али је имао ту несрећу или срећу како желите, да буде у конкуренцији са Микеланђелом Антонионијем и његовим невероватним филмом Blow Up. Кинотека је направила пре извесног времена листу 100 најзначајнијих српских филмовa XX века, који су као такви проглашени културним добром где су Скупљачи перја налазе на другом месту одмах иза Ко то тамо пева, а већ на трећем месту је други филм Петровића Три.

Оба филма ће бити приказана у циклусу филмова Александра Петровића од 28.маја до 2. јуна. Такође, биће приказана и два филма адаптације великих романа Сеобе и Мајстор и Маргарита, те неколико филова кратког метра. Свакако добра програмска недеља Југословенске кинотеке, и прилика за тебе, читаоче, да погледаш нешто изузетно.

Циклус Александра Петровића
Подели