Кевин Спејси између сексуалног злостављања и лицемерја

Пре извесног времена букнула је вест како је Харви Вајнстин, велики продуцент и опасан буџа Холивуда, учествовао у низу сексуалних скандала и да је "преврнуо" немали број познатих глумица. Не само то већ су дотичне глумице аванзовале преко леђа и семене течности. Случајеви су стари неколико деценија што значи да је овај сада већ матор господин гурао глумице (или глумицама) доста дуго и нико ништа није рекао. Када је што кажу Амери "срање ударило у вентилатор" и говна се разлетела на све стране појавиле су се многе глумице које су тврдиле да их је дотични Харви злостављао. То што су се због тог злостављања прославиле и обогатиле не помињу. То је ваљда њихова заслуга.

Харвијеве Колеге су се оградиле, понеко је изјавио - па умео је да буде мало отворенији, да штипне и упути неки ласциван коментар, али није он неко ко би злоупотребљавао положај. Душа од човека! Пријатељи га напустили, контакти отишли, врата се затворила и наш Харви остаде сам. Платио је цену али, хеј, обрнуо је Гвинет Палтроу, мало ли је.

Један други глумац је дотичној Гвинет Палтроу одсекао главу у легендарном филму Se7en. Кевин Спејси је некако стихијски ушао у целу причу која се вртела око Харвија, с тим што је његова афера шкакљивија. Радило се о особама истог пола па још и малолетним. Значи и хомосексуалац и педофил у исто време. На известан начин Кевин Спејси наставља црквену традицију дружења са малолетним дечацима.

maxresdefault

Питање које се поставља проналазимо у једном другом филму - High Fidelity - можемо ли судити добром уметнику због каснијих злочина? Опет су скочили многи твитер моралисти и осули рафалну паљбу по глумцу, и Кевину су као и Харвију леђа окренули пријатељи и врата се затворила. Конкретно продуценти серије House of Cards у којој је Спејси играо насловну улогу глумећи америчког председника су са њим завршили сарадњу а самим тим и серију, јер је поред сценарија Спејси једино што је у тој серији ваљало. Није им пало на памет да подрже свог глумца, за чије злочине су сасвим извесно знали. Једноствано су проценили да ће навући гнев америчке јавности што би довело до губитка новца; а када је избор новац или човек зна се шта ће корпорација изабрати.

Како то обично бива када се једна врата затворе друга се отворе. Неко је размишљао супротно од другова из Netflix-а, па су Кевину понудили насловну улогу у филму Billionaire Boys Club где треба да глуми баш сексуалног напасника. Рачунајући да је било какав публицитет добар публицитет, решили су да искористе тренутак и зараде на Спејсијевој афери. Али, америчко друштво је дисциплиновано до мере идиотизма (чекају данима у реду да први купе ајфон?????) и филм је током првог викенда зарадио свега 126 долара! У преводу нико није погледао филм. Кевин је анатемисан и свако ко би погледао његов филм био би жигосан као неко ко подржава сексалуно злостављање или још горе као сексаулни преступник (предатор). Овде бих желео да истакнем нешто што ми се десило на факултету када се колегиница жалила како је неко прогони на друшвеним мрежама. Знајући какве слике објављује рекао сам: Можда би требало да припазиш шта качиш на интернет. На шта сам био нападнут питањем: Јел ти то подржаваш прогонитеља?! Нисам имао одговор, немам га ни сад.

Дакле, шта све имамо у овом нашем гулашу. Једног продуцента и једног глумца и вероватно огроман број жртава сексуалног злостављања. Друштво их је одбацило иако се добар део естаблишмента понаша исто тако ако не и горе. Такође имамо и гомилу лешинара који на свему овоме покушавају да зараде и Американце који ће на нечији миг да ураде оно што им се каже. Лицемерје у свом најбољем и најпрљавијем издању. Што се мене тиче Харви ми ништа не значи, Спејсијев филм ћу вероватно погледати иако мислим да неће бити добар, а онај ко је чинио злочин треба да одговара, а не да буде стигматизован пре пресуде. Ми Срби би најбоље требало да знамо шта то значи.
Death and taxes, чувена изрека која говори да су у животу неизбежни само смрт и порез. Додао бих овоме и сексуално злостављање.

Кевин Спејси између сексуалног злостављања и лицемерја
Подели